Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο ή ένα λουλούδι. Μπορείς!
Η ενασχόληση με την κηπουρική μόνο καλό κάνει
Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο ή ένα λουλούδι. Μπορείς! Η αλήθεια είναι ότι μπορείς και περισσότερα να φυτέψεις. Κανείς δεν σ’ εμποδίζει.
Αν τυχόν συμμετέχεις σε αναδασώσεις, πράττεις άριστα. Επειδή, όμως, αναδασώσεις δεν γίνονται όλη την ώρα, και μάλιστα στην περιοχή σου (εκτός αν πηγαίνεις σ’ όλη την Ελλάδα), υπάρχουν εναλλακτικές πολύ πιο προσιτές, για να εκτονώσεις το πάθος σου. .
Κήπο έχεις, αν διαθέτεις μονοκατοικία ή εξοχικό ή νοικιάζεις αυτά τα μικρά κομμάτια γης, που διατίθενται σε κάποιες περιοχές. Μπαλκόνι, έστω και μικρό, στο διαμέρισμά σου μάλλον έχεις. Αλλά αν δεν έχεις, μην απελπίζεσαι. Μπορείς να κάνεις ένα κηπάριο με φυτά εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι (είναι και καλό φενγκ σούι). Αυτό μπορείς να το κάνεις, κι αν, βέβαια, έχεις μπαλκόνι. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
Η κηπουρική μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα. Κάποιο από αυτά είναι για σένα.
Είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο, να μην σου αρέσει καθόλου η κηπουρική. Ή έτσι να νομίζεις.
Ή να μην έχεις σχετικές γνώσεις (δεν είσαι αγρότης -ισσα, δεν είσαι από χωριό). Μην στεναχωριέσαι καθόλου.
Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη περίπτωση είναι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη, γιατί, αν, πράγματι, σιχαίνεσαι τα χώματα και τα κλαδευτήρια και πολύ περισσότερο τα ξερά φύλλα, χλωμό το βλέπω. Αλλά, πάλι, αν δεν δοκιμάσεις, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις στα σίγουρα. Μπορεί, δηλαδή, τελικά να ενθουσιαστείς και να μην μπορείς να ζήσεις χωρίς την τσάπα και την κοπριά. Γιατί άβυσσος είναι η ψυχή του ανθρώπου.
Η δεύτερη περίπτωση είναι πιο εύκολη, γιατί αντιμετωπίζεται άμεσα. Και δεν έχεις να αντιτάξεις καμιά δικαιολογία και κανένα επιχείρημα. Υπάρχουν ένα σωρό σχετικά άρθρα και βίντεο στο διαδίκτυο και ένα σωρό βιβλία στα βιβλιοπωλεία, που θα λύσουν όλες σου τις απορίες. Και, βέβαια, μπορείς να συμβουλευτείς και να ζητήσεις την βοήθεια κάποιου, που γνωρίζει περισσότερα από σένα (γονιός, φίλος, κουμπάρος, ξάδελφος κλπ)
Εκτός από τις δύο ανωτέρω, υπάρχει και μια ενδιάμεση περίπτωση, η εξής: “αγαπώ τα φυτά αλλά δεν το έχω”. Αγαπημένη έκφραση όσων επικαλούνται την έλλειψη ταλέντου στην κηπουρική είναι “ή τα σαπίζω ή τα ξεραίνω”. Αυτή η περίπτωση μάλλον είτε στην πρώτη είτε στην δεύτερη εντάσσεται, ανάλογα με τις περιστάσεις. Είναι, δηλαδή, κρυμμένη αντιπάθεια ή κρυμμένη άγνοια. Γιατί πόσο γεννημένος κηπουρός να είσαι; (ούτε βιολιστής, ούτε χορευτής, ούτε χειρούργος να ήσουν).
Δεν ξέρω, βέβαια, τι θα γινόταν, αν κάθε Δήμος καθιέρωνε πρόγραμμα επιδοτήσεως των πράσινων και λουλουδιασμένων μπαλκονιών. Δηλαδή, να παίρνεις ένα ποσό, αν φτιάχνεις κήπο στο μπαλκόνι σου. Έχω την αίσθηση, ότι λόγω υπάρξεως κινήτρου, πολλοί και πολλές θα ξεχνούσαν και την αντιπάθεια προς την κηπουρική και την άγνοια ως προς αυτή. Γιατί το κίνητρο είναι μεγάλη υπόθεση. Και ίσως θα έπρεπε να το σκεφτούν πολύ σοβαρά οι αρμόδιοι άρχοντες.
Αν γινόταν κάτι τέτοιο, εκτός του ότι θα ξεκουράζαμε το σύστημα υγείας και τους γιατρούς, γιατί η κηπουρική, ως ασχολία διαλογιστικής φύσεως, φτιάχνει την διάθεση κι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, θα ζούσαμε και σε ένα πιο καλαίσθητο κι ευχάριστο περιβάλλον. Και βέβαια, πιο πράσινο. Δηλαδή, μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Και ψυχοθεραπεία και ομορφιά.
Τα μπαλκόνια, που τα περισσότερα είναι αποθήκες με παλιατσαρίες, θα γινόντουσαν οι κρεμαστοί . Κι έτσι, αντί για τις σκουριασμένες ντουλάπες και τις σκονισμένες σφουγγαρίστρες θα βλέπαμε καμιά μπουκαμβίλια και κανένα γιασεμί. Θα κρυβόταν και η τσιμεντένια μονοτονία των πολυκατοικιών, που τις πιο πολλές από αυτές δεν τρελαίνεσαι κι από ευχαρίστηση, όταν τις βλέπεις. Για την ακρίβεια δεν θέλεις ούτε να τις βλέπεις.
Εκείνο που χρειάζεται λίγο να προσέξεις, είναι οι κρεμασμένες έξω απ’ το μπαλκόνι γλάστρες. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι είναι εντυπωσιακές σαν θέαμα κι όλοι θα σε θαυμάζουν για την αξιοσύνη σου (θα μπεις στο μάτι της γειτονιάς). Είναι, όμως, πολύ πιθανό να παίζεις ρώσικη ρουλέτα με τα κεφάλια των περαστικών. Αν, ιδίως, φυσήξει δυνατά, μπορεί οι γλάστρες σου να γίνουν φτερά στον άνεμο και να προσγειωθούν κάπου που δεν πρέπει (κεφάλι, αυτοκίνητο κλπ).
Και κάτι άλλο. Έχε το νου σου, να μην ταξιδεύουν με το αεράκι τα πέταλα από τα λουλούδια σου στους αποκάτω ορόφους και λερώνουν τα μπαλκόνια της κάθε ανυποψίαστης νοικοκυρεμένης γειτόνισσας. Τοποθέτησέ τα στην μέσα πλευρά του μπαλκονιού σου, για να λερώνουν μόνο το δικό σου. Θα χάσουν την απόλαυση των όμορφων λουλουδιών σου, βέβαια, οι γείτονες, αλλά δεν πειράζει. Θα το ξεπεράσουν.
Κατά τα άλλα, προχώρα ακάθεκτος -η. Και που ξέρεις; μπορεί να πάρεις και κανένα βραβείο του πιο ωραίου μπαλκονιού της περιοχής. Δεν είναι λίγο.